Home » » Ποιος είναι ο Τζορτζ Σόρος

Ποιος είναι ο Τζορτζ Σόρος

Written By Tyler Durden on Τετάρτη, 7 Μαΐου 2014 | 5:15 π.μ.

Τα τελευταία χρόνια έχουν μπει στο λεξιλόγιο μας λέξεις όπως αγορές, CDS, χειραγώγιση οικονομιών, χρέος μνημόνιο, σύμφωνο ανταγωνιστικότητας και πολλές πολλές άλλες έννοιες που είναι ουσιαστικά άχρηστες για την καθημερινότητά μας (Δεν μπορούμε δηλαδή να τις χρησιμοποιήσουμε επ' όφελος μας με κάποιο τρόπο), παρόλο που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τη ζωή μας. Αυτές οι λέξεις είναι οι αγαπημένες ενός πραγματικού στρατιώτη του καπιταλισμού, του γνωστού Τζορτζ Σόρος ή György Schwartz όπως είναι το πραγματικό του όνομα.


Ποιος είναι ο Τζορτζ Σόρος;


O Σόρος γεννήθηκε στην Ουγγαρία το 1930, όντας γόνος μιας αστικής ευβραϊκής οικογένειας. Η μητέρα του Elizabeth (επίσης γνωστή ως Erzsebet) προήλθε από μια αστική οικογένεια που διέπρεπε στο εμπόρευμα μεταξιού. Ο πατέρας του Tivadar (επίσης γνωστή ως Teodoro) ήταν δικηγόρος και αιχμάλωτος πολέμου κατά τη διάρκεια και μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, μέχρι που δραπέτευσε από τη Ρωσία και επανασύνδεσε την οικογένειά του στη Βουδαπέστη. Ο ίδιος ο Σόρος αργότερα είπε ότι μεγάλωσε σε ένα εβραϊκό σπίτι που οι γονείς του ήταν επιφυλακτικοί με τις θρησκευτικές τους ρίζες. Το Μάρτιο του 1944 ο Σόρος ήταν δεκατριών ετών όταν η ναζιστική Γερμανία του Αδόλφου Χίτλερ κατέλαβε την Ουγγαρία. Στα δεκατέσσερα του βρήκε δουλειά με το εβραϊκό Συμβούλιο, το οποίο είχε ιδρυθεί κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής της Ουγγαρίας. Την επόμενη χρονιά, το 1945, ο Σόρος επέζησε της μάχης της Βουδαπέστης, στην οποία σοβιετική και γερμανικές δυνάμεις πολέμησαν σπίτι σε σπίτι μέσα στην πόλη. Το 1947, μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, μετακόμισε  στην Aγγλία για να γίνει ένας φτωχός φοιτητής του London School of Economics που για να επιβιώσει εργαζόταν part-time σαν σερβιτόρος ή θυρωρός. Εκεί γνώρισε τον "πνευματικό του πατέρα" αντικομμουνιστή φιλόσοφο Καρλ Πόππερ (Karl Popper), τον οποίο δεν θα σταματήσει να επικαλείται ως τον άνθρωπο που τον ενέπνευσε πιο πολύ από όλους στη ζωή του. Αφού περιπλανήθηκε λίγο στο Ηνωμένο Βασίλειο σε μία σειρά από θέσεις εργασίες (πουλώντας σουβενίρ ή είδη πολιτελείας) αποφάσισε να στείλει γράμμα σε όλους τους διευθυντές των τραπεζών στην Αγγλία. Έτσι όντας τυχερός βρήκε την πρώτη του δουλειά σε επενδυτική τράπεζα (entry level position - Singer & Friedlander) ενώ παράλληλα συνέχισε τις σπουδές του στη φιλοσοφία στο London School of Economics απ' όπου πήρε Μάστερ και PhD.

Καρίερα


To 1956 αποφάσισε να μεταναστεύσει στις ΗΠΑ και τη Νέα Υόρκη όπου δούλεψε σαν arbitrage trader για κάποιον Mayer ( 1956-1959 ) και ως αναλυτής για thn Wertheim &Co ( 1959-1963 ). Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου , ​​ο Σόρος ανέπτυξε τη θεωρία της αντανακλαστικότητας με βάση τις ιδέες του Karl Popper. H αντανακλαστικότητα βασίζεται στην ιδέα ότι η αποτίμηση της κάθε αγοράς είναι κυκλική δηλαδή παράγει ένα «ενάρετο ή φαύλο» κύκλο που επηρεάζει περαιτέρω την αγορά. Η εμπειρία του Σόρος της Arnhold και S. Bleichroeder (1963-1973) έχει ως αποτέλεσμα τον ενθουσιασμό για τη δουλειά και την επιθυμία να διεκδικήσει για τον εαυτό του μεγάλα κέρδη. Το 1969 ίδρυσε το το Quantum Fund σε συνεργασία με τον Jim Rogers ενώ το 1970 ιδρύει το Soros Fund Management που σήμερα διαχειρίζεται περιουσία 27 δισεκατομυίων δολλαρίων. Από τότε μέχρι σήμερα έχει πρωτοστατήσει σε δεκάδες νομισματικές επιθέσεις εναντίον χωρών με πιο γνωστές αυτή εναντίον της Αγγλίας το 1992 όπου κυριολεκτικά γονάτισε τη στερλίνα και το 2009 εναντίον της χώρας μας με τα γνωστά αποτελέσματα του μνημονίου.

Πολιτικός Ακτιβισμός


O Σόρος σήμερα δραστηριοποιείται σε περίπου 40 χώρες, με πολλές από αυτές να τον έχουν κατηγορήσει ότι προκαλεί και εκμεταλλεύεται την αποσταθεροποίηση κρατών για να αυξάνει την ήδη αμύθητη περιουσία του. Παρά το γεγονός ότι "αυτοσυστήνεται" ως πολιτικός ακτιβιστής και υπέρμαχος της ανοικτής κοινωνίας και του φιλελευθερισμού, κατά τα πρότυπα του "πνευματικού του πατέρα", φιλοσόφου Καρλ Πόπερ, στο London School of Economics, πολλά είναι τα κράτη που ένιωσαν "στο πετσί τους" τις προθέσεις του μεγάλου κερδοσκόπου. Ενδεικτικά, ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας, Έντβαρντ Σεβαρνάτζε, τον κατηγόρησε ότι βρίσκεται πίσω από την αποσταθεροποίηση της Γεωργίας, δραστηριοποιήθηκε στη Σερβία πριν και μετά την εισβολή των Αμερικάνων και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εκλογή της νέας κυβέρνησης, ενώ το ίδιο έκανε και στην Ουκρανία. Για τις τέσσερις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, τη Μαλαισία, την Ινδονησία, την Ταϊλάνδη και τις Φιλιππίνες, ο Σόρος αποτελεί τον "δαίμονα" και την ενσάρκωση του κακού: "Αυτός είναι που προκάλεσε την κρίση μας", φώναζαν ενδεικτικά οι εφημερίδες της Κουάλα Λουμπούρ. Σε κάποιες περιπτώσεις πάντως, δεν πέτυχε τους σκοπούς του, όπως στη Ρωσία, στη Λευκορωσία και στο Αζερμπαϊτζάν και εκδιώχθηκε ως αποσταθεροποιητικός παράγοντας. Ενδιαφέρον πάντως, παρουσιάζει και ο ρόλος του Σόρος στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, με τη διείσδυσή του στο εκπαιδευτικό σύστημα των βαλκανικών χωρών, μέσω των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεών του.

Γενικά, σε κάθε χώρα, προωθούνται οι ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται από το Σόρος, από πολυεθνικές και από το εκάστοτε Υπουργείο Εξωτερικών. Στην Ελλάδα, στο ίδιο μήκος κύματος, γίνεται μία προσπάθεια αλλαγής των σχολικών βιβλίων και της Ιστορίας, ενώ στα Σκόπια, οι ανθελληνικές θέσεις ακούγονται δυνατά. Σημειώνεται ότι στην Αλβανία τα σχολικά βιβλία γράφουν ότι χρηματοδοτούνται από τον αμφιλεγόμενο ουγγροευβραιοαμερικανό επενδυτή. Παράλληλα, άνθρωποι όπως ο Σόρος έχουν χαρίσει πολλά εκατομμύρια δολάρια στα Σκόπια φτιάχνοντας Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και Πανεπιστήμια στα οποία οι Σκοπιανοί μαθαίνουν ότι πρόγονοί τους ήταν ο Φίλιππος, ο Αλέξανδρος, ο Αριστοτέλης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το σήμα της Βεργίνας πάνω στο πτυχίο του πανεπιστημίου του Στιπ. Xωρίς την συνεχή και τεράστια οικονομική ενίσχυση από ιδρύματα και οργανώσεις όπως του κ. Σόρος, τα Σκόπια ίσως να μην υπήρχαν σαν κράτος σήμερα. Βέβαια όλα αυτά συμβαίνουν με την ανοχή των ελληνικών κυβερνήσεων. Ο εβραϊκής καταγωγής μεγαλοεπενδυτής χρησιμοποιεί το μανδύα της φιλανθρωπίας, με το έργο των ΜΚΟ και τα τεράστια χρηματικά ποσά στους Ρομά, ώστε να αποκτά ηθική νομιμοποίηση απομακρύνει από πάνω του το άβολο προφίλ του αδίστακτου "γερακιού". Το σίγουρο είναι ότι η συνάντηση του Σόρος με τον έλληνα πρωθυπουργό δημιουργεί συναισθήματα ανησυχίας παρά ελπίδας, αφού ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής στην μέχρι τώρα παγκόσμια πορεία του έχει αποδείξει ότι πρόκειται για έναν πανούργο κερδοσκόπο που καταφέρνει να προκαλεί αποσταθεροποίηση σε χώρες με ευάλωτες οικονομίες και να εκμεταλλεύται μετά την "καμμένη γη".

Ο Σόρος κι ο Αλέξης Τσίπρας

Πέρυσι το γερμανικό οικονομικό περιοδικό, Wirtschaftswoche, σε ένα αφιέρωμα, που υπέγραψαν οι Φλόριαν Ζέρφαμπ, Αντζελα Χένερσντορφ και Ντίτερ Σνάας έκανε λόγο για οικονομική σχέση μεταξύ του Τζορτζ Σόρος και του ΣΥΡΙΖΑ. Πιο συγκεκριμμένα ανέφερε:
Ένας άλλος θεωρητικός του ΙΝΕΤ (σ.σ. think tank του Σόρος), ο Τόμας Φέργκιουσον από το πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, συμμετείχε σε πάνελ στη Νέα Υόρκη με εκπροσώπους του ελληνικού αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ, καθώς είχε προσκληθεί σε συζήτηση στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Κολούμπια. Ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας ανέπτυξε εκεί, σε μία κατάμεστη αίθουσα, την άποψή του για τους τσιγκούνηδες Γερμανούς, εξόρκισε τον φόβο για έναν νέο Αδόλφο Χίτλερ και τον νέο φασισμό στην Ευρώπη. Μαζί του είχε τους οικονομικούς του συμβούλους Γιάννη Μηλιό και Ρένα Δούρου, βουλευτή του αριστερού κόμματος στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Την εμφάνισή τους συγχρηματοδότησε το think tank του Σόρος, το ΙΝΕΤ. Γιατί άραγε ο Σόρος γίνεται σπόνσορας ενός αντικαπιταλιστή δημαγωγού όπως ο Τσίπρας που επιτίθεται στη Γερμανία; Μήπως συμμερίζεται τις θέσεις του; Συνάδελφοί του από τη Wall Street μιλούν γι' αυτό μόνο συγκαλυμμένα. Φαίνεται ότι είναι πολύ μεγάλος ο φόβος για την επιρροή του Σόρος. Ωστόσο σε συνομιλία με κάποιον μάνατζερ συχνά ακούγεται η φράση "ο Σόρος θέλει να εκδικηθεί τη Γερμανία.
Δεν μπορώ να γνωρίζω αν το δημοσίευμα είναι αληθινό, παρόλα αυτά πιστεύω την παροιμία που λέει: "Όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά". 

Ο Σόρος κι η πρόσφατη επίσκεψη στην Αθήνα


Στις 25 Απριλίου ο Τζορτ Σόρος παρακάθισε σε δείπνο με αρκετούς υπουργούς και επιχειρηματίες στην Αθήνα. Το τραπέζι...  παρέθεσε στο ξενοδοχείο “Μεγάλη Βρετανία” ο στενός του φίλος Αλέξανδρος Ζαβός (ο οποίος ακούγεται ότι διαχειρίζεται το χρήμα του Σόρος στην Ελλάδα, μέσω Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων), όπως κάνει κάθε χρόνο τέτοια εποχή!  Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σόρος, ίσως για πρώτη φορά, αποφάνθηκε ότι το ευρώ θα επιζήσει και εξέφρασε τις ανησυχίες του για την άνοδο της ακροδεξιάς!

Ήταν ένα κλειστό γεύμα , 60 ατόμων, που παρατέθηκε στη Μεγάλη Βρετανία, και στο οποίο παρευρέθηκαν υπουργοί και υφυπουργοί της Ελληνόφωνης κυβέρνησης, τραπεζίτες, επιχειρηματίες και εφοπλιστές. Μεταξύ άλλων, οι υπουργοί, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Πολιτισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος και οι υφυπουργοί, Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης.

Επίσης, από την Εθνική Τράπεζα, ο διευθύνων σύμβουλος, Αλέξανδρος Τουρκολιάς και ο πρόεδρος, Γιώργος Ζαννιάς. Οι εφοπλιστές, Τσάκος, Προκοπίου, Φράγκου και Λασκαρίδης, και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης.

Τα συμπεράσματα δικά σας. Ακούει κανείς;;;;;

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Betshop Bonus

Callbet

Callbet